Aktiviteter

Aktiviteter

balustrade                      bibl vk

Hvis andet ikke fremgår af sæsonens program, foregår alle foreningens arrangementer kl. 19.30 i Viborg Katedralskoles bibliotek med indgang i den nordlige ende af balustraden. Døren vil normalt være åben fra 19.15 til 19.45.

Dante Alighieri i Viborg – foråret 2019

Tirsdag den 22. januar: cand. mag. Henning Galmar: En genfunden skat

Der dukker stadig nye ting frem af Roms vældige skatkammer. For få år siden afdækkede man således nogle herlige fresker, der havde været overkalket i 700 år. De befinder sig i den såkaldte Aula Gotica, der indgår i det store bygningskompleks, hvis centrum er kirken Santi Quattro Coronati.

Vi skal tage denne ældgamle kirke i nærmere eftersyn. Den rummer ud over de nyfundne fresker mange andre hemmeligheder. Til kirken er knyttet et kloster for den kvindelige del af augustinerordenen. Nonnerne lever i streng clausur, og derfor er der ikke almindelig adgang til alle dele af komplekset.

Det skal dog ikke hindre os i ved hjælp af mange billeder at sætte det hele ind i en historisk, arkitektonisk og kunsthistorisk sammenhæng, så man til sit næste besøg i Rom kan føje en seværdighed af første klasse.

Onsdag den 20. februar: professor Nils Arne Sørensen: Det italienske Rom

Den 20. september 1870 erobrede italienske tropper Rom. Den italienske halvøs mest berømte by – kejsernes og pavernes by – blev kort efter udråbt til den unge nationalstats nye hovedstad. Det førte til, at byen blev voldsomt forandret de følgende årtier. Befolkningstallet voksede voldsomt, men byens nye magthavere var også meget bevidst om, at byen skulle have en ansigtsløftning, så den fremstod som en moderne by, en værdig hovedstad. Der blev anlagt veje, bygget broer, ministerier og andre offentlige bygninger, men også opstillet monumenter i massevis, der skulle understrege at Rom nu var italiensk og ikke længere pavernes by. Det er denne forandringsproces, som er foredragets emne. Det handler om befolkningsvækst, nye veje og Tibermurene. Men især om monumentalbyggeri og mindesmærker fra Bruno-statuen på Campo dei Fiori over Garibaldi-monumentet på Gianicolo-højen og til det gigantiske Vittorio Emanuele 2 monument, som det har været god tone at rynke på næsen ad, men som faktisk er et af byens mest interessante bygningsværker. Foredraget bygger på et af kapitlerne i bogen Rom: Evighedernes By, der udkommer på Gads Forlag i foråret 2019.

Nils Arne Sørensen er professor i moderne historie på SDU.

Tirsdag den 5. marts: Renzo Casna: En trentiner i Danmark.

Om den autonome provins i Norditalien Trentino. Renzo stammer oprindeligt fra Trentino og betegner sig selv som ærke-trentiner. Han omtaler stadig Trentino og Rovereto som “hjemme”, selvom han er dansk gift og snart har boet i 40 år i Danmark, først i Viborg og mest i Odense. Renzo har naturligvis også en lejlighed i Trentino, og han importerer vin og ost fra området. Professionelt arbejder Renzo med import af blomster og planter fra ikke mindst Italien. Det skal nok blive både interessant og festligt at høre – og sikkert krydret med flere italienske og trentinske sprogblomster.

Forud for Renzos foredrag afholdes den årlige generalforsamling – dagsorden tilsendes medlemmerne.

Tirsdag den 2. april: Cand. mag. Cecilie Marie Meyer: Den sardiske bronzealder og nuraghe-folket.

De fleste kender Sardinien som et badeparadis, men øen udgør også et for mange ukendt univers med sit helt eget sprog, sin unikke fortid og sin ligeså specielle befolkning. Er man berejst i resten af Italien, bliver man derfor forbløffet over mødet med Sardiniens bagland, hvis kontrastfyldte virkelighed fuld af både vildskab, kunst og kultur udgør en vigtig brik i forståelsen af den syditalienske identitet. Hinsides strandene møder man nemlig nogle af verdens ældste mennesker, unikke naturfænomener og innovative hyrdelandsbyer. I dette foredrag kan du komme med til Sardinien og blive klogere på øens bronzealder og mystiske nuraghefolk, der rejste tusindvis af monumenter på øen, og hvis kulturelle arv endnu har stor betydning for det sardiske folk.

Se også Cecilies hjemmeside: http://ceciliemariemeyer.dk/

Fredag den 26. april: Mad i Maj – nærmere følger. Og ja, vi ved godt, at Mad i Maj så falder i april, men det er sket før.

Reklamer