Aktiviteter

Aktiviteter

balustrade                      bibl vk

Hvis andet ikke fremgår af sæsonens program, foregår alle foreningens arrangementer kl. 19.30 i Viborg Katedralskoles bibliotek med indgang i den nordlige ende af ballustraden. Døren vil normalt være åben fra 19.15 til 19.45.

Dante Alighieri i Viborg – efteråret 2018

Mandag 24.september kl 19.30: Cecilie Marie Meyer: Europæisk kulturby i 2019: Matera i Basilicata i SydItalien. (Her også om forfatteren Carlo Levi og Regionen Basilicata).

Foredrag om Matera og Basilicata som en helt særlig region med sit eget kulturelle særpræg; det kommer til at handle om Materas udvikling fra Italiens skam til hypet kulturby, men også om regionens særlige karakteristika, historie og befolkning. Basilicata er om noget kernen i det ‘syditalienske spørgsmål’, og er stærkt berørt af aktuelle syditalienske problematikker som affolkning, braindrain, klimaforandringer og land-til-by-dynamikker. Derfor er det så spændende med det europæiske perspektiv.

Cecilie Marie Meyer er cand. mag. i italiensk (KU), ekspert i syditaliensk kultur og forfatter til 3 bøger om Syditalien (Napoli, Sicilien, Sardinien). Foredragsholder, freelanceskribent og journalist.

Tirsdag 23.oktober kl. 19.30: Merete Hellmers: Alto Adige/Südtirol.

Sociologiske og historiske undersøgelser om problemet ”il disagio degli italiani”, ”ubehaget ved at være italienere”, om den italienske befolkningsgruppe, der føler sig kørt over af det tysksprogede regeringsparti Südtiroler Volkspartei og i det hele taget. Desuden to litterære værker af Kareen De Martin Pinter: L’animo leggero (2013) og Bruno Durantes erindringer: La valigia del doganiere (2012). Begge forfattere bor i Alto Adige, og belyser, hvordan ”il disagio degli italiani” kommer til udtryk. Så det er politik, sociologi, historie og litteratur i 100-året for Italiens anneksion af området.

Merete Hellmers er forhenværende gymnasielærer. Foredraget bygget på hendes specialeopgave i italiensk ved KU.

Tirsdag 13.november kl.19.30: Tønnes Bekker-Nielsen Ad romerske veje gennem Syditalien: Via Appia og via Traiana.

Regina viarum, ”vejenes dronning” kaldte romerne den landevej, der fører fra Porta San Sebastiano i Rom til Brindisi på Italiens støvlehæl. Via Appia blev anlagt for mere end 2200 år siden men var så solidt bygget, at lange stræk stadig er i brug den dag i dag. I dette foredrag følger vi digteren Horats og andre romerske rejsende gennem det smukke apuliske landskab mellem Benevento, Taranto og Brindisi.

Tønnes Bekker-Nielsen underviser i antikkens historie ved Syddansk Universitet og blev i 2004 dr.phil. på afhandlingen ”The Roads of Ancient Cyprus”.

Tirsdag 11.december kl.19.30: Martin Guldberg: Italiensk opera – 400 år med skønsang, drama og kærlighed.

Martin Guldberg vil med tale og videoeksempler belyse italiensk operas oprindelse, historie og særlige karakteristika.

Martin Guldberg er klassisk sanger, sangpædagog og cand. phil. i Musikvidenskab. Leder på Den Ny Opera i Esbjerg fra 1999 – 2009. Siden 1995 ansat på Æstetisk Institut, Aarhus Universitet.

 

 

Reklamer